Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Don Diego Zaawansowany

|
Wysłany: Wto Wrz 12, 2006 20:25 Temat postu: Format C: - pomocy. |
|
|
Witam!
Mam nadzieję, że będziecie mi mogli pomóc. Problem wygląda tak:
Chciałbym postawić sobie od nowa system, a przy okazji zrobić "Format C:". Mam Windowsa XP, dysk podzielony na partycje: 3-NTFS, 1-(ostatnia)FAT32. Zrobiłem sobie dyskietkę startową i tu zaczął się problem. Uruchamiając kompa z tej dyskietki nie mogę zrobić formatu C:, bo najzwyczajniej w świecie komp "nie widzi" partcji NTFS (a system mam postawiony na takiej właśnie partycji), "widzi" tylko tą ostatnia FAT32.
Poradzcie co dalej. Jak posprzątać partycję systemową tak, żeby nie stracić danych z pozostałej częsci dysku. _________________ Pozdrawaiam
Don Diego de la Vega |
|
Powrót do góry |
|
 |
sERo Administrator sieci

|
Wysłany: Wto Wrz 12, 2006 20:27 Temat postu: |
|
|
Rany, nie robiłem tego już całe wieki, ale jak dobrze pamiętam to w instalatorze Windowsa XP jest opcja formatowania partycji (albo też jej usunięcia i ponownego założenia). _________________ BOFH
To nie jest takie proste. Tak się tego nie robi. To nie działa w ten sposób.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
piter Aktywny

|
Wysłany: Wto Wrz 12, 2006 20:31 Temat postu: |
|
|
Potwierdzam to co sERo powiedział, w miejscu gdzie masz do wyboru instalacje systemu pisze też, że by usunąć partycje wciśnij klawszisz "D" lub"C" jeden służy do usunięcia partycji a drugi do podzielenia na nowe partycje obszaru niepodzielonego Ja zazwyczaj ustawiam w biosie by bootowanie było z CD-ROM-u i wkładam płytke z Windowsem XP. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bjorn Zaawansowany

|
Wysłany: Wto Wrz 12, 2006 21:03 Temat postu: |
|
|
Zgadza się , łatw ai pewna opcja na formatowanie , zawsze robie pormata przez plytkę z windowsem xp.
Bjorn |
|
Powrót do góry |
|
 |
Don Diego Zaawansowany

|
Wysłany: Nie Wrz 17, 2006 20:03 Temat postu: |
|
|
Jak na razie Wasza rada się sprawdziła. Dzięki.
Moje problemy jednak się nie skończyły więc proszę o kolejne rady.
Stworzyłem różne "konta użytkowników" jednak nie pojawia mi się "ekran powitalny". Przy każdym odpaleniu kompa Windows uruchamia się z kontem "administrator", które stworzyło się automatycznie przy instalacji systemu, mimo tego, że wszystkie konta (3) są chronione hasłem. Co mam zrobić, żeby przy logowaniu pojawiał się ekran powitalny  _________________ Pozdrawaiam
Don Diego de la Vega |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bjorn Zaawansowany

|
Wysłany: Nie Wrz 17, 2006 20:58 Temat postu: |
|
|
Hmm Ja bym zrobił tak , iż jeżeli dysk został sformatowany i każdy z użytkowników jeszcze nie kożsytał ze swojego konta, to poprzez ADMINISTRATORA usunąć te konta i utworzyć po kolei nowe ale bez hasla narazie , może zadziała. |
|
Powrót do góry |
|
 |
AnimaVitis Administrator sieci

|
Wysłany: Nie Wrz 17, 2006 22:04 Temat postu: |
|
|
Ja mam lepszy poysl:
1. wejdz w panel sterowania -> narzedzia administracyjne -> zarzadzanie komputerem
2. wybierz zakladke uzytkownicy i grupy lokalne -> uzytkownicy -> dwuklik na uzytkownika administrator (otworza sie wlasciwosci uzytkownika)
3. Zaznaczyc funkcje "konto jest wylaczone"
Wazne zebys mial jakies konto z uprawnieniami administacyjnymi (poza wbudowanym) _________________ pozdrawiam
AnimaVitis |
|
Powrót do góry |
|
 |
Don Diego Zaawansowany

|
Wysłany: Pon Wrz 18, 2006 9:39 Temat postu: |
|
|
Niestety Pomysł pierwszy nic nie dał, a pomysł drugi spowodował tylko tyle, że przy uruchamianiu systemu dostaję komunikat, że moje konto zostało wyłączone i mam skontaktować się z adminem
Jakieś dalsze pomysły A co ciekawe przy instalacji systemu komp nie pytał o numer seryjny  _________________ Pozdrawaiam
Don Diego de la Vega |
|
Powrót do góry |
|
 |
|