|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Brutus Zarząd Główny

|
Wysłany: Nie Lut 24, 2008 21:41 Temat postu: łacza w Osadanet |
|
|
Witam Panie i Panowie.
Dawno nie poruszaliśmy tego tematu więc może ja zacznę.
Chodzi mi o nasze łącza internetowe. Kiedy to piszę (niedziela godz 20:30) to widzę na naszym MRTG że wykorzystanie łącza na downland jest 99,8% co daje podstawy sądzić, że wykorzystujemy je w 100% a nawet w ponad 100% (patrząc na najwyższy graf).
Jeżeli spojrzeć na TPsę to tam sprawy wyglądają kiepściuchno. Nie wiem czym to jest spowodowane - czy to kwestia nowych ustawień czy innych czynników ale jeszcze (patrząc na graf)dwa miesięce temu wydaje się jakby to łacze było bardziej "efektywnie" wykorzystane.
Piszę o tym z 2 powodów:
1 - to taki, że skoro łacze TK wykorzystujemy w prawie 100% ( co ostatnio odczuwam w ładowaniu sie stron i innych aplikacji) - to może by pokwapić się o zwiększenie przepustowości tego łacza o np. kolejny 1mb.
2-ga sprawa to zasadność i rentownośc utrzymywania łącza tepsy, które albo jest tak ustawione, że nie potrafimy go wykorzystywać optymalnie albo jest tak baniate, że nie ma sensu go w tym kształcie utrzymywać. W tej kwestii mogą oczywiście najlepiej wypowiedzieć się admini ale moje zdanie jest takie jak tu prezentowane.
W sumie nie pisał bym o tym, gdyby nie to, że ostatnio odczuwam pogorszenie się szybkości pracy z internetem i to , że grafy ( o ile nie kłamią) pokazują pewien przesyt, a zarazem niedosyt na obydwu posiadanych przez nas łaczach.
Oczywiście może to moje subiektywne odczucie ale ciekaw jestem również Waszych opini.
Pozdrawiam Brutus |
|
Powrót do góry |
|
 |
sERo Administrator sieci

|
Wysłany: Czw Lut 28, 2008 14:16 Temat postu: |
|
|
1. Łaczem TPsa jeśli działa, są pobierane wyłącznie strony WWW - dlatego strony wam działają szybko nawet jeśli główne łącze do TKT obciążącie mocno przez P2P. Poza tym potrzebujemy łącza zapasowego, bo TKT też czasem ma awarie. TPsa jest tania i do tego do czego ją obecnie używamy dobrze się nadaje..
2. Co do łącza TKT to już wielokrotnie tłumaczyłem, że w takim rozwiązaniu jak u nas MRTG nie służy do monitorowania "zapchania łącza". Nie ograniczamy w żaden sposób przepustowości, więc wykres MRTG powinien przez cały czas pokazywać 100% wykorzystania łącza. Skoro wykres tego nie pokazuje i są widoczne okresowe spadki, to oznacza, że nie nie jesteśmy w stanie wykorzustać w pełni nawet tego co już posiadamy. Jeśli w tych okresach spadków, gdy łącze nie działa w 100%, ktoś zlapałby "dobrego, szybkiego peera" w P2P, czy VoIP, to miałby świetną przepustowość.
3. Docelowo chcę postawić u nas router BGP i zestawić kilka łącz do różnych operatorów. To też część projektu przebudowy całej sieci. _________________ BOFH
To nie jest takie proste. Tak się tego nie robi. To nie działa w ten sposób.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|